ЖИЛИЩА

Проект на нискоенергийна къща-еднофамилна в м.Толева махала, район Връбница, гр.София

 Проекти на къщи от 100 до 200 кв.м / 3938 разглеждания

178.00 кв.м

Проектът е на масивна еднофамилна жилищна сграда на два етажа със вход и стълбище, разположени от североизток.
Сградата е проектирана в източната част на обширен парцел, с главен вход от югозапад към улица-тупик.

Спазени са всички нормативно необходими отстояния, като в посока югозапад е проектиран просторен  двор с  красива панорама към Витоша.

Къщата е разположена на сравнително полегат терен с естествено повърхностно отводняване към главната улица от северозапад.

Архитектурният облик на сградата е съобразен с равнинния характер на местността, разположена в периферията на гр.София. Покривът е съставен от една двускатна и една едноскатан част, които са терасирани с оглед по-добро функционално разделение на съответните зони.
градата е ориентирана по оста югозапад-североизток като така се отваря  към двора и красивата панорама към Витоша. Формите излъчват спокойствие и ненатрапчивост. Избегнати са тежките обеми, а всяка фасадна плоскост е оформена с помощта на ясни детайли, естествени материали – дървена обшивка,тъмносива, кафява и бяла мазилка; с подходящо членение и  панорамни витрини.

Площ на парцела – 500.00 м²
ЗП – 86.55 м²
РЗП – 178.06 м² 

Необходимо количество енергия за отопление годишно – 2900 KWh


Сградата е развита на две нива.

На кота +0,00 са разположени дневна + трапезария с просторна тераса; кухненски бокс пространствено свързан с трапезарията; съответните санитарни и помощни помещения (баня + WC и килер).
На кота +2,95 (втори етаж) са разположени родителска спалня + тераса; две детски спални с възможност за съединяване; съответните санитарни и помощни помещения (баня + WC , перално и дрешник). Комуникацията между двете нива става чрез двураменна стълба, разположена в североизточната част на къщата.

Конструкцията до кота +2,95 м е стоманобетонова, гредова.
Покривната конструкция се състои от дървени ребра 10/20 см, дървена
обшивка и съответните покривни плочи. Фасадно третиране –  дървен скелет, покрит с ОСБ плоскости и облепен с фасадна топлоизолация.
Външните стени са тухлени – 25 см, а вътрешните – щендерни стени с 10 см профил, покрит с два пласта гипсокартон и запълнени с минерална вата.
Предвидени са снегозадържащи покривни елементи – по контура на целия покрив.

 

Сградата е проектирана в съответствие с изискванията за ниско-енергийна къща. Изчисленото количество необходима енергия за отопление на квадратен метър за година е 17 KWha. Всички жилищни помещения са обърнати в посока югоизток или югозапад с цел оптимално ослънчаване през различните сезони. Площта и обема на къщата са оптимизирани с цел намаляване обема за отопление. Всички южни прозорци са с предвидена слънцезащита. Фасадата на сградата е от окачен дървен скелет с цел елеминирането на термомостове. Коефицентът на топлопреминаване за фасадните стени и покрива е к=0,2. Дограмата е шесткамерна ПВЦ със двоен стъклопакет с нискоемисионно к-стъкло. Всички прозорци ще бъдат снабдени с външни ролетни щори с ПВЦ ламели.

Всички инсталации са проектирани с оглед на максималното намаляване енергийните разходи. Ел. инсталацията ще се положи в гофрирани тръби в стените и плочите, а осветлението ще става от енергоспестяващи осветителни тела. Повърхностното оттичане е отведено към резервоар за събиране на дъждовните води. Вентилацията се извършва принудително чрез рекуператор в тавана на банята на втория етаж. Отоплението и охлаждането на въздуха се извършва чрез конвектори, свързани към термопомпа вода-вода, разположена в склада под стълбищната клетка. Подгряването на битовата вода се подпомага от вакуумно-тръбни колектори на югоизточния скат на покрива на сградата.

В проекта са предвидени различни декоративни и художествени елементи: плочо-пътеки, тревни партери, декоративни тротоарни плочи и павета, планински дървесни видове, външно осветление, слънцезащитна пергола и др. Всички те създават приятна и релаксираща обстановка, коята заедно с планинската панорама придават на сградата едно незабравимо очарование.

 

Вижте фасади в PDF

 

Вижте разпределения в PDF

 

За контакти:atanas.papazov@email.bg

 




ПРОЕКТИ НА КЪЩИ » » »   2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |


  • кв.м : 178
  • година : 2010
    

Споделете проекта във социалните мрежи