ЖИЛИЩА

Проект на еднофамилна къща, предназначена за младо семейство с модерно мислене

 Проекти на къщи от 200-300 кв.м / 5045 разглеждания

240.00 кв.м

Представяме ви един проект за Жилищна сграда с ограда и барбекю

Порой от светлосива светлина заливаше приветливо усмихнатите лица от черно-бялата снимка на стената.

Допълнително оцветените устни и руменината по бузите се притесняваха от присъствието си в този чужд за тях сивеещ свят и се опитваха да се скрият зад ярките бликове на стъклото пред тях, отразяващо блясъка на насочената към портрета лампа. Уютната атмосфера в ретро-кафенето и аромата на канела допълваха песента на Едит Пиаф, която се носеше от стария грамофон с голяма кожена фуния. Сивата мъгла и леко пръскащият дъжд зъзнеха здраво, затворени навън …

… и тук, срещу масата, ще окачим няколко кубчета, боядисани в сиво. В средно сиво! – на съседната маса двама млади дизайнери с артистични шалчета и водомери вместо часовници омайваха възрастна двойка колко модерен интериор са замислили за стария им апартамент.

СИВО – звучи ли ви сиво, скучно и безлично? А „средно сиво”?… Цялата ми палитра от цветове и въображаем колорит се сринаха до едно средно сиво. Досега не се бях замислял, че НИЩОТО на цвят е средно сиво. Дори отчаянието на художника се заключва в „празен бял лист”, а не в „средно сив”!

 

Пред витрината на кафенето спря страхотно „Бентли” – оловно сив металик с хромирани лайстни. От него излезе елегантен бизнесмен в безупречен сив костюм. Мацката с него беше със сива, металически проблясваща рокля и сиво посребрена коса. Силуетите им бавно потънаха в мъглата.

Глух, далечен тътен запулсира като че ли изпод земята. Бързо, като връхлитащ ураган, тътенът се превърна в смразяващ грохот. Отчаяно алармите на паркираните коли запротестираха. Внезапно бледият сумрак с трясък се раздра и като мълния по улицата профуча огромен, блестящ, сив рокерски мотор. От мощните му ауспуси бълваха пламъци, които като на забавен каданс разсякоха мъглата, оставяйки дълга жълта бразда, като горящо жило.
. . .
СИВОЖЪЛ’беше първата мисъл, която си проправи път през смаяното ми удивление. Дали нежно, луксозно или динамично, дори нахално и агресивно може да бъде сивото … Дизайн, пази се!

Представяме ви един проект за Жилищна сграда с ограда и барбекю

Пред Вас е един проект на еднофамилна жилищна сграда, предназначена за младо семейство с модерно мислене, афинитет към изкуството и нетрадиционен стил.

Къщата е разположена в терен с площ от 595 кв.м. и предоставя възможности за уютно обитаване, релакс и забавление. Проектирана е в унисон с високотехнологичните тенденции за пасивно строителство, ниско енергопотребление и екологичност.

Сградата е на два жилищни етажа и полусутеренно ниво с гараж и обслужващи помещения. Партерът е със застроена площ от 100 кв.м., а второто ниво е разположено на около 86 кв.м.

Общата разгъната застроена площ на цялата сграда е малко над 240 кв.м., включвайки и приземното ниво.
В обемно-пространствено и композиционно отношение къщата е разработена в три части. Като отражение на вътрешната структура, трите дяла логично се изявяват във външният й вид като се разминават във височина.

Вътрешно се обединяват от свободно преливащи пространства, създавайки визуална връзка между отделните кътове, съласно принципите на „Фън шуй”.

Кликнете върху визуализациите, за да ги видите в голям формат >>>

 

 

В полувкопания етаж са разположени гараж, складове и котелно помещение, като е предвиден директен вътрешен вход към жилището.

В партерния етаж е главният вход с отворено антре, кухня и трапезария, обединени в обща зона, кабинет, тоалетна, килер и отворено в пространството стълбище. От кухнята се излиза на слънчева веранда. В трапезарията е предвидена свободно стояща камина, чийто комин се извисява през общия обем. Втори вход отвежда от антрето към сутерена и към задната част на имота.

Първото стълбищно рамо достига полуниво, където е дневната с медиен кът и закътана тераса, разположени над гаража. Богато остъкляване замества западната стена и приобщава терасата към пространството на дневната, позволявайки визуалното сливане с външната среда.

Кликнете върху разпределенията, за да ги видите в голям формат>>>

План на първи етаж

Следващото стълбищно рамо извежда до галерия на втория етаж, където се помещават две спални с голям южен балкон и баня. Тук пространството преднамерено се свива, за да предложи интимна атмосфера и спокойствие.

Родителската спалня има южно изложение, много пространство и отделно гардеробно помещение. Детската стая се отваря към уширение в западния край на балкона и осигурява на младия си обитател самостоятелност и изтънчен детски лукс. Богатото остъкляване и на двете спални размива границите между вън-вътре и създава усещането за простор и свежест.

Кликнете върху разпределенията, за да ги видите в голям формат >>>

План на втори етаж

Материалите, използвани за екстериорното изграждане, с които е нанесен финалният щрих върху фасадите, са повлияни от модерните тенденции  в архитектурата и представляват своеобразна „хвърлена ръкавица” към традиционната българска къща.


Интериорни визуализации към проекта …

Кликнете върху визуализациите, за да ги видите в голям формат >>>

 

 

 

 

Текст:
арх. Марин Попов – 0888 694 119
Архитектурно бюро „Мора”

 

За контакти и информация:

арх. Марин Попов – 0888 694 119
арх. Гергана Попова – 0888 66 25 88
www.mora-bg.com
ПРОЕКТИ НА КЪЩИ » » »   2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |


  • кв.м : 240
  • година : 2012
    

Споделете проекта във социалните мрежи