ЖИЛИЩА

Проект на еднофамилна къща в полите на Рила

 Проекти на къщи от 200-300 кв.м / 5712 разглеждания

200.00 кв.м

Представеният проект е на еднофамилна къща, разположена в полите на планината Рила. Сградата е проектирана по поръчка на младо семейство, чието основно изискване е къщата да е красива, но нескъпа, съответно да разполага с всички необходими функции и достатъчно свободно пространство, така необходимо за пълния комфорт и повишаване стандарта на обитаване.

Също така – да остане достатъчно място в двора за игра, тревни площи, цветни площи, зеленчукови алеи, овошни дървета и …

За да изпълнят тези важни за бъдещите обитатели изисквания,  архитектите Алина Иванова и Стефан Вълканов предлагат къщата да бъде развита на два етажа –  с дневна зона и на двете нива,  обединени в общо пространство, изпълнено със светлина и топлина.

Къщата е ситуирана в западната част на имота, оставяйки достатъчно място на изток и юг за двор. Ориентирана е изцяло на юг/югоизток и е предвидена голяма тераса на терена пред цялата южна фасада.

Застроена площ:
Разгъната застроена площ:

110 кв.м
200 кв.м

На първото ниво са разположени:  дневна зона с трапезария и кухня, свързанав общо пространство с дневната на втория етаж, както и спалня за гости със самостоятелен санитарен възел.

Дневната, трапезарията и спалнята са ориентирани на юг и с излаз на терасата. Големите плъзгащи се витринни прозорци на тези помещения осигуряват пряка връзка към пространството на двора и крайно необходими за помещенията светлина и топлина.

В северната зона на плана са разположени: стълбище към второто ниво, тоалетна на етажа, дрешник и  входно преддверие, техническото помещение и   кухнята с килер за продукти към нея.

Кликнете върху плана на първия етаж, за да го видите в голям формат>>>

План на първи етаж

На второто ниво са проектирани всички спални за семейството, достъпни от дневната на нивото.

За да не се оскъпява къщата, архитектите решават да използват покрива като естествен таван за помещенията на второто ниво.

Най-ниските части на помещенията на това ниво са 1,55м, а наклонът на покрива осигурява височина от 2.50м в средата им и над 3,00м в най-високата част на помещенията. Предвидено е поставянето на покривни прозорци VELUX за всяко помещение.

Проектирана е обща баня за етажа,  но достатъчно голяма, за да бъде обзаведена с 2 мивки, WC, биде, душ кабина и вана. На нивото са разположени още домакинско помещение с пералня и сушилня, както и сауна.

Кликнете върху плана на втория етаж, за да го видите в голям формат>>>

Фасадните зидове ще бъдат изпълнени чрез системата на Wienerberger-Porotherm 38 N+F Hi, която позволи да не се полага топлоизолация по цялата фасада, а само в зоните на стоманобетоновите елементи и най-важното за нея е, че оставя стената да диша – особено важно за топлоизолирането и справянето с влажността в помещенията.

Покривното покритие ще бъде  покривна система BRAMAC за вентилируем покрив и вградени слънчеви колектори.

А ето какво споделиха с нас архитектите относно предприетите от тях стъпки
с цел да не се оскъпи сградата:

*Обобщено казано, приложихме в проекта най-доброто функционално решение, осигурявайки максималното ослънчаване на помещенията и от там естественото им отопление през зимните месеци.

*Лишихме къщата от излишни коридори и ненужни пространства, като ги заменихме с втора дневна и общи пространства, повишавайки стандарта и комфорта на обитаване.
Общото пространство през двете нива на дневната зона в съчетание със стъклените витрини на първо ниво и покривните прозорци на второто ниво допринася за повишаване на микроклимата в помещенията като през лятото ще осигури естествена вентилация на въздуха и охлаждане, а през зимните месеци ще осигури допълнително затопляне на пространството, понижавайки значително разходите за отопление и вентилация.

*Предвидихме външни щори на витрините и прозорците, предпазващи помещенията от прегряване и даващи допълнителна защита на къщата.

*Използвахме покрива на къщата като естествен таван за помещенията на второто ниво, като по този начин намалихме значително конструкцията.

*Избрахме нови и ефикасни  строителни системи и материали, които понижиха разходите по изпълнението и експлоатацията.

*Изчистихме визията на обема на сградата, без да придаваме излишни издатини, чупки и др.

*Изключихме от проекта сутеренното ниво, което изключително би оскъпило изпълнението на сградата.

Като краен резултат успяхме да предложим на младото семейство една изключително икономична, енергийно ефективна, комфортна и модерна сграда с площ от 200 кв.м.

За контакти и информация:

арх. Алина Иванова и арх. Стефан Вълканов

gsm:    0897 823 685, 0898 677 083
e-mail: stefanvalkanov@abv.bg

www.moderndesignarchitecture.com
ПРОЕКТИ НА КЪЩИ » » »   2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |


  • кв.м : 200
  • година : 2015
    

Споделете проекта във социалните мрежи