ЖИЛИЩА

Проект на еднофамилна къща с дървена конструкция и системи за сухо строителство

 Проекти на къщи над 300 кв.м / 3543 разглеждания

349.00 кв.м

Проектът на еднофамилна къща, който ви представяме, спечели голямата награда в конкурса за еднофамилна жилищна сграда с дървена конструкция и системи за сухо строителство, организиран от „Кнауф България“.

Автори на проекта са  арх. Андрей Андреев и арх. Огнян Кръстев от архитектурно студио A.O. Architects.

Проект на еднофамилна къща с дървена конструкция

Основната цел на конкурса бе популяризирането на строителството  с дърво и гипс, което с лекота решава актуалните проблеми, свързани с екологичността, енергийната ефективност и възобновяемостта на ресурсите в сградите.
За създаването на своя проект, донесъл им най-голямата награда в конкурса в оспорвана надпревара с още 38 проекта, разказват арх. Андреев и арх. Кръстев:

“Предизвикателството бе да се разработи проект, който да е икономичен и лесен за реализация, но и да отговаря на:            

  • Изискванията на заданието и нормите
  • На модерните тенденции в областта на жилищното строителство            
  • Модерните тенденции в развитието на типологията – жилище
  • Модерните тенденции в областта на устойчивата архитектура.

Проект на еднофамилна къща с дървена конструкция


Нашият подход при проектирането на къщата бе:
 Оптимално използване на площадката и отношение към средата  чрез “отваряне” на сградата към благоприятните посоки и загърбване на ветровете.

Правилна ориентация – голям процент от стаите са ориентирани към двора на къщата. Осигуряване на удобен достъп със степенуване на подходите.

  • Отношение към мащаба на средата.
  • Икономичност на решението, но с максимален комфорт и функционалност
  • Енергоефективност и устойчивост.

Ориентацията на парцела с размер 990.61 кв.м налагаха сградата да бъде ситуирана в северозападната част. Композицията е стегната на равни модули, предполагаща подходяща ориентация на всички стаи. Просторната дневна осигурява удобна връзка между помещенията във вътрешната част на сградата, както и връзка с двора.

Функционалните модули-обеми определят идентичност на образа при стриктно спазване на програмата. Равностойните етажи, сведеният до минимум сутерен и опростената дървена конструкция определят икономичността на бъдещото строителство.

Площ на парцела – 990.61 кв.м
ЗП                          – 136.84 кв.м
РЗП                        – 349.20 кв.м

Проект на еднофамилна къща с дървена конструкция

Оценката на площадката определя основните принципи:

Запазване на южната част от двора и застрояване на северозападната част на парцела.

Групиране на програмата в обемни модули, подходящо ориентирани по отношение на достъпа, функцията и географските посоки. Разполагане на сервизните и обслужващи помещения в неблагоприятната северната част на парцела. Осигуряване на паркиране откъм улицата, както и осигуряване на достъп на инвалиди.

Кликнете върху плана, за да го видите в голям формат>>>

 

Архитектурно решение: Компактната и стегната форма определят архитектурния силует на сградата, а редуването на плът и ажур създават динамиката във фасадата.

Сградата е решена върху модулна схема от модули с еднакви размери с категорично зониране – „ден-нощ”.

Сградата е проектирана на три надземни и едно подземно ниво, които са решени чрез планировъчен модул от 3,00/3,00 м, който дава възможност за гъвкави решения на жилищните пространства. На първо ниво са проектирани всички дневни помещения (кухня, трапезария, хол), заедно с гараж и открита тераса към зеления двор.

На второ ниво са разположени една родителска и две детски спални. Към всяка от тях е предвидена самостоятелна баня и дрешник. На това ниво има и 2 тераси. Подпокривното ниво съдържа кабинет и стая за гости. Има открита тераса за астрономически наблюдения.

Сутеренното ниво е зонирано на две части: билярдна зала и мокър бар с домашно кино в едната и котелното със складови помешения и мокро помещение в другата. Изолационно предверие разделя двете части. Всички нива са свързани комуникационно чрез стълба.

Кликнете върху плана, за да го видите в голям формат>>>

Носещата конструкция на сградата е дървена. Покривите са скатни, изцяло озеленени. Ограждащите стени са от системи и материали на KNAUF Vidiwall с топлоизолация.

Фасадите са решени с дървена вентилируема система като за южните фасади са предвидени слънцезасенчващи елементи. Подовата конструкция е от системи и материали на KNAUF Vidifloor с топлоизолация.

Кликнете върху чертежите, за да ги видите в голям формат>>>

Създаването на проекти за къщи, които могат да бъдат сертифицирани като зелени проекти, е съвременна необходимост.  Глобалното затопляне и опазване на околната среда ще бъдат основен проблем, пред който ще се изправят бъдещите обитатели.  Проекти с устойчива архитектура ще осигурят допълнително финансиране, по-ниски разходи при експлоатацията и истински здравословна среда.

Ето защо ние заложихме следните принципи на устойчивата (зелена) архитектура:
Подходяща ориентация; Компактни модули; Повишена топлоизолация; Напречна вентилация;
Външна слънцезащита.”

За контакти и повече информация:

Студио А. O. Аrchitects

aрх. Андрей Андреев – 0899 131 459
andreev.architect@gmail.com
арх. Огнян Кръстев – 0889 646 420
okrystev@gmail.com
ПРОЕКТИ НА КЪЩИ » » »   2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |


  • кв.м : 349
  • година : 2012
    

Споделете проекта във социалните мрежи