ЖИЛИЩА

Проект на вилна сграда в м. "Бяла нива", с. Кокаляне

Популярен 

 Проекти на къщи от 100 до 200 кв.м / 11968 разглеждания

186.00 кв.м

Проект на вила

Представеният проект е на вила за сезонно ползване, намираща се в м. Бяла нива на с. Кокаляне.

Сградата е разположена в източната част на парцела и е издължена в посока изток-запад. Благодарение на обилното остъкляване, повечето от помещенията получават добър изглед и изложение на юг и изток. Достъпът до къщата се осъществява от север, посредством монолитна стоманобетонна стълба по конструктивен проект.

Сградата е изпълнена на 2 етажа, разпределени в две основни функционални зони – ден и нощ.

Предвиден е и сутерен, където са разположени: бойлерно помещение, гараж и склад, достъпът до които се осъществява отвън със самостоятелен вход. Главният вход на къщата е от север, където се намира предверие с ел.таблото.

Проект на вила

    Площ на парцела        – 600 кв.
ЗП                                    – 110 кв.м
РЗП (на и над терен)   – 185.6 кв.м

Партерното ниво (± 0.00) е обособено както следва: Вход с коридор, от който има достъп до баня с
WC – 5 кв.м, килер 2.5 кв.м, котелно помещение – 8,7 кв.м и стълбищна клетка. На същото ниво е разположена просторна и слънчева дневна зона с ясно обособени отделни кътове:  трапезария, свързана с кухненски бокс и дневен тракт с обща площ от 40 кв.м.

От дневната има пряк достъп до покрита външна тераса с барбекю, която е разположена в югоизточната част на сградата с гледка към по-голямата част от богато озеленения двор.

Гаражът е разположен в североизточната част на сградата. Съобразен е с достъпа от главната улица и е повдигнат от теренното ниво на 30 см посредством рампа. Цялото първо ниво е повдигнато на 50 см над теренното ниво.

Вертикалната комуникация е посредством самостоятелна стълбищна клетка, разположена съответно към по-неблагоприятната северозападна посока.

На първия етаж е разположена зона ден, включваща кухня, трапезария и дневна. От предверието се влиза в трапезарията, която е проектирана на едно ниво с дневната с предвиден кът камина. От тези помещения има директен  се излаз на югоизточна лоджия

Кухнята е проектирана на по-високо ниво от трапезарията и дневната – свързва се с тях посредством вътрешна интериорна стълба, както и чрез стълбищната клетка на сградата. До кухнята са разположени мокро помещение и WC.

Връзката между дневната зона и горния етаж е възможна посредством монолитна стоманобетонна стълбищна клетка на сградата.

На втория етаж е разположена зона нощ, включваща 3 спални и баня. На кота +2.80 на стълбищната клетка се излиза на емпоре, което гледа към дневната. Трапезарията и дневната имат остъкляване на изток и юг; кухнята – юг и запад; спалните – на изток, юг – запад и север, емпорето и банята – от юг и от север.

Проветрението на санитарните помещения  е осигурено чрез прозорци по северната фасада и принудителна вентилация с вертикална система за отвеждане над покривната плоскост. Аналогично се третира и кухнята чрез директна вентилация през северната фасада и във вътрешна вентилационна тръба, разположена във вертикалния инасталационен пакет, минаващ през санитарните помещения.

Конструкцията на сградата е монолитна: стоманобетонни плочи, греди и колони. Външните стени са с дебелина 25 см решетъчни тухли, а вътрешните са с дебелина 12 см тухла. Сутеренът на сградата е защитен от капилярна влага и повърхностни води с хидроизолация, положена външно и дренажна система (по допълнителен проект) около къщата.

Предвидена е твърда топлоизолация, монтирана външно, защитена с армираща мрежа и шпакловка. Покривната конструкция на двете жилищни нива се състои от наклонени стоманобетонни плочи със стоманобетонни стрехи. Върху тях се предвижда стоящата дървена конструкция, привързана чрез предварително оставени фусове или анкерирани стоманени елементи в покривната плоча.

Топлоизолацията на покрива е осигурена с 10 см екструдиран пенополистирол, разположен на два пласта (по 5 см с разминаване на фугите) между дървените ребра, върху които се предвижда дъсчена обшивка, двойна скара, хидроизолация и покривно покритие (по избор на инвеститора). Отводняването на покривите е външно, посредством ламаринени улуци.

Фасадните плоскости се покриват с минерална мазилка, а за цокъла е предвидена облицовка от естествен камък. Двата комина – за кухнята и за камината от дневната, се облицоват също с камък. Външната дограма е PVC със стъклопакет.


За контакти:

ДИД Студио


арх. Марина Игнатова, арх. 
Румен Донев
гр. София, ул. Неразделни,  5-7 , ап..8,
тел./факс: 02 8662617
0887 450 638
0887 319 255

www.did-studio.com
ПРОЕКТИ НА КЪЩИ » » »   2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |


  • кв.м : 186
  • година : 2011
    

Споделете проекта във социалните мрежи