ЖИЛИЩА

Проектът – победител в конкурса  за пасивна къща в с. Лозен

Проектът на арх. Христо Станкушев, арх. Светослав Мичев и инж. Румен Йорданов победи в оспорваната надпревара в международния конкурс за проект на пасивна къща в с. Лозен край София.

Кликнете върху визуализациите, за да видите в голям формат¬

 

 

Представяме ви описанието на проекта, предоставено ни от авторския колектив:

“В процеса на проектиране на Пасивна Къща в с. Лозен нашият екип изследва различни варианти на ориентация и форма на сградата, започвайки от продълговата едноетажна къща с южна ориентация на всяка стая и максимално оползотворяване на слънчевата топлина, впоследствие – къща с отворен план и дълги източна и западна фасади, позволяващи оптимална естествена вентилация, докато се спряхме на финалния вариант – почти кубична форма и два и половина етажа с частично вкопаване в земята.

Като част от проектирането и анализа на проектните варианти използвахме динамични компютърни модели – Ecotech за слънчева радиация и естествена дневна светлина и IES VE за енергийна симулация и CFD.

Кликнете върху плановете, за да ги видите в голям формат>>>

 

 

Нашата Пасивна Къща Лозен отговаря изцяло на стандарта Passive House. Всички външни стени имат U-стойност 0,096 W/(m2K), покривът е с U-стойност 0,094 W/(m2K) и подземните стени и плочи имат U-стойност 0,121 W/(m2K).

Термомостовете са напълно отстранени от конструкцията. Стъклопакетите са сертифицирани по Passive House и имат U-стойност 0,7 и g-стойност 0.5. Сградата е с висока степен на въздухонепроницаемост с инфилтрация от 0,3 въздухообмена на час.

Всички двигатели на механичните системи на къщата са оборудвани с честотни регулатори и са от най-висок енергиен клас. Домашните електроуреди са подбрани да бъдат от висок клас на енергоефективност. Топлообменници оползотворяват топлината на отпадния въздух (за вентилация) и отпадните води (за битова гореща вода).

Кликнете върху схемите, за да ги видите в голям формат>>>

 

Пасивна Къща Лозен е проектирана за 12 kWh/(m2a) годишно енергопотребление за отопление и 2 kWh/(m2a) годишно енергопотребление за охлаждане при само 6% от охладителния сезон надхвърлящ 25 градуса. Общото потребление на енергия на сградата за всички нужди е 73 kWh/(m2a). Допълнително, 25 m2 фотоволтаични панели доставят 2380 kWh електроенергия годишно.

Освен това, къщата съдържа многобройни елементи, подобряващи енергийната и ефективност и затвърждаващи  устойчивите принципи, заложени в проекта и дори надхвърлящи изискванията на стандарта Passive House. При проектирането също бяха спазвани международни стандарти за енергийна ефективност и устойчиво развитие като LEED, ASHRAE Standard 62.1, Standard 90.1 и CIBSE Guidelines. Различни аспекти на устойчивото строителство бяха приложени в проекта, като по този начин бе надградено над концепциите за енергийна ефективност.

За оползотворяване на слънчевата топлина през зимата бяха заложени големи прозорци на южната фасада, като остъклените елементи на западната и източната фасади бяха ограничени под 30%, а северната фасада бе максимално затворена. Целият втори етаж има отворен план, за да използва оптимално естествена вентилация (при надблюдаваните в района преобладаващи западни и източни ветрове). За по-добра топлинна изолация, техническите, складовите и спалните помещения са вкопани, доколкото е допустимо, без да се жертва комфорта на обитателите.

Кликнете върху визуализациите, за да ги видите в голям формат>>>

 

 

Къщата е разположена в северната част от парцела до улицата и предлага оптимален изглед към Витоша на запад и София на северозапад. Разположението на къщата е също съобразено с естествената вентилация и ветровото обтичане на къщата, парцела и съседните парцели.

Формата на къщата е почти кубична с покрив леко наклонен на юг. По този начин е постигнато отношение площ-на-фасади-към-обем от 0,69 и площ-на-фасади-към-РЗП 2,57. Върху покрива са разположени фотоволтаични панели, слънчеви колектори, хоризонтални остъклени елементи и зелен покрив. Фасадите са въздухонепроницаеми и свръх-изолирани с 30 см XPS и дървена външна конструкция. Южната фасада е проектирана като вентилируема фасада, която предлага слънчева топлина през зимата и допълнително засенчване и вентилация, задвижвана от въздушната тяга, през лятото.

Входът на къщата и гаража са на ниво терен от северната страна на къщата. От входа през антре се стига до кухнята, до всекидневната и трапезарията на полу-ниво и до спалните на вкопания етаж. В сърцевината на къщата е обляното в дневна светлина централно стълбище, което преминава през всички нива и завършва във вътрешна градина на подземния етаж.

Кликнете върху визуализациите, за да ги видите в голям формат>>>

 

 

Всички основни помещения (всекидневна, трапезария, спални) имат прозорци с южно изложение, докато библиотеката има северозападно изложение с гледка към София. Спалнята за гости и кухнята имат източни прозорци, а всички останали помещения (складове, килери, гараж) са без прозорци.

Светлата височина е различна според функцията на помещението – от 300 см в дневната стая до 240 см в кухнята, спалните и библиотеката, и 210 см за сервизните помещения.

Пасивна къща Лозен съчетава редица пасивни елементи, като е проектирана напълно според стандарта Passive House. Комбинирани са под 30% остъкление на фасадите с оптимален вътрешен микриклимат.

Обърнато е специално внимание на конструкцията, като са избегнати всякакви термомостове. Поради тази причина основите са разположени върху блокове аериран бетон и термо-изолирана плоча, които предлагат и бариера срещу проникване на радон.

Допълнителни елементи на устойчивото проектиране също бяха включени в проекта – зелен покрив, който подобрява термалната изолация, предоставя естествена среда за животински и растителни видове и намалява ефекта на градските топлинни острови. Също външното осветление е подбрано така, че да не разпространява светлина в атмосферата.”

www.dontdiy.org
ПРОЕКТИ НА КЪЩИ » » »   2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |


    

Споделете проекта във социалните мрежи